En boligadvokat ved selvsalg

22 January 2018 Camilla Skøtt

editorial

Skal du sælge din bolig uden at bruge en ejendomsmægler, så kan det være en god idé at alliere dig med en certificeret BOLIGadvokat. Det er Javed Aslam fra eBoligadvokat (https://eboligadvokat.dk/), og han har fortalt os lidt om fordelene ved at vælge en certificeret advokat – og ikke mindst om, hvad du får for pengene, når du bruger en advokat i dit selvsalgsprojekt.

Juridisk dækning

I forbindelse med boligkøb og -salg kan der opstå juridiske spørgsmål ang. sælgerens ansvar og hæftelse for fejl og mangler, og som menigmand kan det være svært at vide, hvordan man skal tackle disse spørgsmål. Har du en advokat ved din side, så går det noget nemmere, forklarer Javed Aslam: “En boligadvokat sørger for, at du som sælger overholder din oplysningspligt, får udformet de aktuelle dokumenter osv., og så undersøger han desuden, at køberen rent faktisk har de penge, der skal betales. Man kan sige, at en boligadvokat er din garanti for, at du ikke ender i en juridisk eller økonomisk klemme, der pludseligt kommer til at koste dig mange penge.”

Hvad gennemgår boligadvokaten?

En boligadvokat kan hjælpe dig igennem alle led i processen, og det, man typisk kommer omkring, er følgende:

– formidlingsaftalens varighed

– vederlag/honorar

– sælgers ansvar

– byggeteknisk gennemgang og huseftersynsordning

– energirapport

– individuelle vilkår

– markedsføring

– berigtigelse

Har du brug for at mærke kemien mellem dig og advokaten, inden du går i gang, så tilbyder alle certificerede BOLIGadvokater et gratis formøde telefonisk eller personligt – alt efter hvad der passer dig bedst.

Sælgers ansvar ved salg af ejendom

Når du selv sælger din bolig, så er det først og fremmest vigtigt at være opmærksom på dine pligter som sælger; du har nemlig det, man kalder oplysningspligt. “Oplysningpligt betyder, at du som sælger skal stille alle væsentlige oplysninger om ejendommen til rådighed for køber,” fortæller Javed Aslam og fortsætter: “Hvis taget er utæt eller de indbyggede spots er ulovlige, så skal du gøre køber opmærksom på dette. Alternativt risikerer du at hæfte økonomisk fremadrettet.”

Disse ting kommer du blandt andet omkring ved at lave tilstandsrapport, el-installationsrapport samt energirapport.

Boligadvokaten holder styr på dokumenterne

Det er ikke kun de førnævnte rapporter, der skal være styr på, når du sælger din bolig. Der er også ejendomsdatarapporten, BBR, ejendomsskattebilletten, tingbogsattesten og et servitutudskrift for blot at nævne nogle stykker. Alle disse papirer styrer boligadvokaten, så du kan bevare overblikket og bruge energien på at finde den rigtige køber.

“Kort sagt kan man sige, at en boligadvokat sørger for, at du ikke bliver mødt med et erstatningskrav fra køber eller i værste fald bliver snydt for betalingen,” afslutter Javed Aslam.

More articles