En kærlig hånd til dine tænder

19 August 2019 Lykke Holzmann Søby

editorial

Et regelmæssigt tandlægebesøg er vigtig, fordi de kan hjælpe med at holde dine tænder og tandkød rent og sundt. Du skal bør besøge din tandlæge mindst hver 6. måned eller oftere hvis din tandlæge anbefaler det.

Hvad sker der ved dit tandbesøg?

Der er 2 dele til et regelmæssigt tandlægebesøg – tjek, undersøgelse og rengøring eller oral profylakse.

Ved en regulær tandkontrol vil din tandlæge tjekke for huller. Der kan tages røntgenbilleder for at registrere huller mellem dine tænder. Undersøgelsen vil også omfatte en check for plak og tandsten på dine tænder. Plak er et klart, klistret lag af bakterier. Hvis det ikke fjernes, kan det hærde og blive til tandsten. Du kan ikke fjerne tandsten med børstning og tandtråd. Hvis plak og tandsten opbygges på dine tænder, kan de forårsage mundsygdomme.

Dernæst tjekkes dit tandkød. Dette gøres med et specielt værktøj til at måle dybden på mellemrummet mellem dine tænder og tandkød.

Kontrollen omfatter også en omhyggelig undersøgelse af din tunge, hals, ansigt, hoved og nakke. Dette er for at se efter tegn på problemer – hævelse, rødme eller mulige tegn på kræft.

Dine tænder vil også blive renset ved besøget. Børstning og tandtråd hjælper med at rense dine tænder, men du kan ikke fjerne tandsten derhjemme. Under rengøringen bruger din tandlæge specielle værktøjer til at fjerne tandsten. 

Efter fjernelsen af tandsten, skal dine tænder poleres. I de fleste tilfælde bruges en speciel tandpasta til dette. Det hjælper med at fjerne eventuelle overflade pletter på dine tænder. Det sidste trin er tandtråd. Din tandlæge vil bruge tandtråd for at sikre, at områderne mellem dine tænder er rene.

Du kan selv gøre noget for at holde dine tænder rene mellem hvert tandlægebesøg

Sørg for at passe på dine tænder og tandkød mellem regelmæssige tandlægebesøg. Plak dannes altid på dine tænder, men du kan administrere det ved at børste tænderne og bruge tandtråd regelmæssigt.

Her er nogle tip til god mundpleje derhjemme.

  • Børst dine tænder mindst to gange om dagen. Sørg for at bruge en tandpasta, der indeholder fluor.
  • Brug tandtråd dagligt.
  • Brug mundskyl til at kontrollere plakbakterier. Dette vil også hjælpe med at holde din ånde frisk.

Besøg http://stjerneklinik.dk/ for at finde ud hvordan de tandlæge ellers kan hjælpe dig med at holde munden ren og sund

More articles