Hvorfor matematik er vigtigt

14 oktober 2021 Steffen Petersen
image

editorial

Matematik har altid været en grundlæggende del af undervisningen i folkeskolen, men der er mere i det, end du måske tror. Undersøg hvordan du kan bruge undersøgende matematik i din undervisning. Uanset om det drejer sig om at opdage mønstre, forstå sammenhænge mellem mængder eller bare lege med tal – undersøgende matematik giver ubegrænsede muligheder for alle, der elsker at bruge deres hjerne. Læs med i dette indlæg, hvor vi vil komme mere ind på matematikkens rolle, og hvordan du kan bruge undersøgende matematik i klasseværelset.

Hvorfor er matematik vigtig?

Matematik er nødvendig til hverdagsopgaver som at holde styr på din økonomi, udarbejde et budget eller balancere dit checkhæfte. Der er også brug for matematik på arbejdspladsen. Der er brug for matematiske færdigheder i mange job, herunder som matematiklærer på gymnasie- eller universitetsniveau. En iværksætter skal f.eks. vide, hvordan man beregner de omkostninger og indtægter, der er forbundet med et forretningsforetagende. En arkitekt har brug for matematik for at kunne beregne størrelsen på et hus.

En kandidat til en stilling som afdelingsleder i en produktionsvirksomhed har brug for matematiske færdigheder for at kunne beregne lønomkostningerne pr. enhed. Uanset hvad, så har matematikken en stor betydning. Også selvom du ikke skal bruge det i uddannelsessammenhæng. Så er det vigtigt for dig at vide, hvordan du regner med tal til f.eks. når du skal indberette din årsopgørelse, pension, lønforhandling etc.

Hvad er undersøgende matematik?

Matematik kan være et undersøgende fag, når det undervises ved hjælp af undersøgende matematik. Det er med andre ord, når eleverne kan stille spørgsmålstegn til matematikken, end blot kun bevarer spørgsmålene.

Hvis du vil introducere eleverne til traditionelle undersøgende matematikemner (f.eks. mønstre og relationer), skal du lade eleverne opdage og udforske disse begreber gennem praktiske eksperimenter og aktiviteter, der introducerer dem til alle aspekter af matematik: talforståelse, nummerering, geometri, måling og statistik.

Hvis du er mere interesseret i at høre, hvordan du kan implementere undersøgende matematik i din undervisning eller hvis du generelt er nysgerrig på emnet, så kan du besøge Pind & Bjerres hjemmeside. Her kan du blive introduceret til, hvordan du kan bruge undersøgende matematik fremadrettet. Du kan tilgå hjemmesiden via dette link: https://pindogbjerre.dk/laesestof/undersoegende-matematik/.

Flere Nyheder