Sammenstøbning af betonelementer gør jobbet markant lettere!

14 May 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Ved du, hvordan man blandt andet byggede tunneldelen af Øresundsforbindelsen?

Man støbte faktisk nogle elementer af beton på jorden, som man så hejste ned i undergrunden og forbandt med den næste sektion af sammenstøbne betonelementer, indtil man til sidst havde lavet hele tunnelforbindelsen.

Selvfølgelig er der mange flere detaljer i dette, blandt andet med at få fjernet vandet, men det er essensen af, hvad der foregik.

Hvis du troede, at man bare begyndte at grave inde fra den danske jord og forsøgte at holde sig under vandet, så tager du fejl.

Denne teknik var faktisk meget fordelagtig, fordi man kunne komme videre med nogle gevaldige ryk, end hvis man skulle til at grave sig frem, afstøbe omgivelserne og satse på, at dette holdt.

Men forestile dig også lige, hvis man ikke havde lavet disse sammenstøbne betonelementer i forvejen, men man bare havde hejst betonstykker ned, som man sat sammen.

Det ville virkelig have taget lang tid, og med god planlægning og beregning kunne man med denne metode virkelig få rykket sig langt på relativ kort tid.

Selv hvis man skulle hen at støbe betonen på stedet under vandet med tanke på, at man så kunne rette det til løbende, som det størknede, så ville det også have taget alt for lang tid og have været bøvlet at gennemføre.

Derfor er det således virkelig smart, når man kan konstruere nogle sammenstøbte betonelementer på forhånd, hvis man skal bruge disse til konstruktioner af større eller mindre grad, så man kan indsætte disse sektioner direkte og med det samme, hvor de skal bruges.

Så skal man ikke bruge så meget tid og plads på selve arbejdsstedet, da man kan lave betondelene inde på fabrikken, hvor man har alt det, man skal bruge, lige ved hånden og sende det ud til at blive koblet sammen med resten.

More articles